Kreditkort i historien

Kreditkort kallas de betalkort som innebär att man handlar med hjälp av ett lån. Pengarna lånas av kreditkortsföretaget, som i slutet av varje månad skickar en faktura till kreditkortsinnehavaren. Betalas denna i tid behöver denne inte betala någon ränta på lånet utan kan fortsätta handla som vanligt med sitt kreditkort när fakturan är betald. Fördelen med att ha ett kreditkort är att det alltid finns pengar på det, även när lönen tagit slut i månadens sista skede.

kreditkortKreditkortets tidiga historia
Kreditkort uppfanns år 1950 av en amerikan vid namn Frank McNamara. Han hade ätit på restaurang och glömt pengarna, så när det blev dags att betala gav han servitören ett av sina visitkort som han signerade. Därefter bad han restaurangen att skicka en faktura till hans kontor så att han kunde betala maten i efterhand. Så skapades världshistoriens första ”kreditkort” eller åtminstone idén om det.

Efter denna händelse tyckte McNamara att det borde upprättas ett system som gjorde det möjligt att betala även om man inte hade kontanter med sig. Därför skapade han DinersClub, världens första kreditkortsföretag som gjorde det möjligt att handla först och betala i efterhand. Många restauranger och bensinmackar bland annat såg sin chans att tjäna mer pengar och accepterade därför detta betalsätt.