Vaccination mot vad?

Bor du i Stockholm och ska åka utomlands? Eller är du en del av riskgrupperna när det kommer till influensan? Då är det läge för en vaccination! Vaccination är nödvändigt vid många utlandsresor när resorna går till länder där det finns för våra kroppar okända sjukdomar. Det är också bra att vaccinera sig om man är i en av riskgrupperna, det vill säga om man är kroniskt sjuk, född 1946 eller tidigare eller om man är gravid, då mot influensan. Detta får de som är i en riskgrupp gratis.

vaccination stockholmVad kan man vaccinera sig mot?
I Stockholm bor många människor som alla ha olika behov och därför är det bra att det finns många vaccinationskliniker i Stockholm och andra ställen där man kan få vaccination. I Stockholm är det möjligt att vaccinera sig mot alla främmande sjukdomar som man känner till. Exempel är polio, stelkramp och difteri, som är en infektionssjukdom som ofta sätter sig i svalget. Dessa sjukdomar är vad man kallar grundläggande och de flesta människor är redan vaccinerade mot dem.

Sjukdomar man kan behöva en vaccination mot beroende på var man åker är till exempel hepatit A, B och C, som finns i framför allt Afrika, Sydamerika och Asien, kolera och tyfoid, som är mag – tarmsjukdomar och japansk encefalit, som är en hjärnhinneinflammation.