Tandvård / tandvårdsbidraget

Tandvård utförs av tandläkare som ofta har en assistent med sig – en tandsköterska. Dessa har två olika uppdrag men samarbetar för att ta hand om patienten på bästa sätt. Tandvårdsmottagningar är alltså en plats för läkare som är specialiserade på just tänder. Ett besök hos tandläkaren ses som tandvård, vare sig det endast handlar om en undersökning eller om en rotfyllning. Tandläkaren är den som utför själva operationen medan sköterskan är den som sköter andra verktyg som förenklar för läkaren.

I Sverige kan man välja att få sin tandvård hos både kommunala och privata mottagningar. Är man inte nöjd med mottagningen eller tandläkare, så har man möjligheten att byta. Hur man prissätter behandlingar och operationer är helt upp till de olika mottagningarna. Upp till att man fyller, som yngst, 20 år är det fri tandvård – även så tandreglering – i Sverige. Kommuner och landsting har olika gränser på detta, men den längsta åldern är 20 år över hela landet. Försäkringskassan delar ut ett tandvårdsbidrag till alla över denna ålder en gång om året.

När kostnaden för en operation eller behandling överskrider en viss ålder så finns det något som kallas för högkostnadsskydd, där Försäkringskassan betalar en del av kostnaden. Det finns något som kallas för abonnemangstandvård. Detta innebär att man har ett treårigt avtal med sin tandläkarmottagning och betalar en fast kostnad varje år. Detta innebär att behandlingar man kan tänkas behövas ingår i detta priset. Det finns dock undantag och högkostnadsskyddet ingår inte om man har ett sådant abonnemang. Har man ett abonnemang dras ens tandvårdsbidrag av, och därefter har man priset som ska betalas. Hur mycket man ska betala utgörs efter vilket riskgrupp man ingår i, vilket man fastställer efter en utförlig undersökning av munnen.

Då även tandreglering är fri för unga, så är det många som får sina tandproblem utredda. När man ska få tandställning så behandlas man oftast utav en specialist, dessa kallas för odontologer. I större kommuner finns det speciella byggnader där man endast utför större tandoperationer och tandregleringar. I exempelvis Göteborg finns Odontologen, där de även har hand om tandläkarstudenter som får praktisera på patienter som tillåter det. Det finns väldigt många olika typer av tand- och käkproblem, även lika så tandställningar för att rätta till dem. För att få rätt vård krävs det ofta många undersökningar och den viktigaste av dessa är röntgen, där man kan se hur munnen ser ut i benet.